Izjava za radio NS, 10.9.2014. emisija:Zdravlje

 Snežana Radović, profesor engleskog jezika i književnosti,

 JP mentor za obuku nastavnika i osnivač JOLLY BEAR centra u Novom Sadu 

 

KADA JE NAJBOLJE VREME DA SE ZAPOČNE SA UČENJEM STRANIH JEZIKA?

Savremena istraživanja dokazuju da je najbolje vreme da deca počnu da uče strani jezik već oko 3. ili 4. godine života. Nabrojaću nekoliko važnih razloga zašto je važno tada početi.

1) Učenje jezika je jedan prirodan i spontan proces dok su deca mala, za razliku od odraslog doba u kome se jezik uči već na neki neprirodan način. Ukoliko se jezik uči kao što ga deca uče, kroz igru i istraživanje, neopterećeno, tada se svakako postižu bolji rezultati.

2) Ove godine života od 4. do 7. su APSOLUTNO NAJVAŽNIJE i bio bi pravi greh da se ne iskoriste sve prirodne sposobnosti za učenje koje dete u tom uzrastu poseduje. U ovom dobu je usvajanje stranog jezika spontano, poput usvajanja maternjeg. U vrlo ranom detinjstvu se formira 6 glavnih putokaza za složeni proces učenja, u kome je bitno učestvovanje svih čula - vida, sluha, dodira, pokreta, mirisa pa i ukusa. Sve što kasnije u životu nauči odrasla osoba, zasnovano je na nekoj informaciji koja je dobijena još u ranom detinjstvu.

3) Deca od rodjenja razvijaju na trilione sinapsi u mozgu, koje kasnije počinju da izumiru, ukoliko se ne stimulišu. Zato je od vitalne važnosti da im se omogući ŠTO RANIJA STIMULACIJA SVIH ČULA kako bi se što veći broj  tih sinapsi i održao.

4) Ovde bih istakla učinkovitost i izuzetnu prednost metode JOLLY PHONICS jer je zasnovana na stimulaciji svih čula. Deca uče sve glasove koji se čuju u engleskom jeziku na zabavan i vrlo dinamičan način i kako da ih zapišu. Počinju da se opismenjuju već sa 4 godine sa izuzetnom lakoćom budući da je sve zasnovano na vrlo ciljanoj igri.

5) Jedna velika obmana kod roditelja i mnogih nastavnika jeste u tome da postavljaju oštre granice izmedju učenja i igre, umesto da ih brišu. Završila bih svojim životnim motom koji je dobro potkovan i naukom i praksom: naučite me dok sam mlad, život postaje i previše užurban kasnije. Učiti je lako, samo treba znati kako!

Da li postoje ikakve zamke za roditelje i šta treba da uzmu u obzir kada se odluče da dete upišu u školu stranih jezika?

Pored toga što bi trebalo da vode računa da je najbolji uzrast oko 4. godine iz već navedenih razloga, skrenula bih pažnju da je od iste važnosti i odabir METODE I USLOVA pod kojima će dete učiti. Veoma je važno da se koriste sva čula kako bi se veze medju moždanim ćelijama što više razvijale. One su upravo osnov svakog daljeg učenja u životu. Kao što je za dobru kuću potreban jak temelj, na koji se kasnije prema željama i mogućnostima, može dozidati jos spratova na solidnu bazu, tako je i deci kvalitetan početak učenja presudan za dalja sticanja znanja.

Oglasna tabla

* * * * * * * * * * * * *

   Jolly good fun at this school,


  Our teachers are very cool!


  Learn, listen and play,

     

  Lessons are awesome,


  You will love to stay!  Brilliant school makes you cool,


  Education makes you bright,


  Above the average, you'll be just right,

  


  Rich with knowledge, ready for a college!   *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *   U JOLLY BEAR školi se svako zabavi,


   dok brzo i lako uči na nastavi.

 

   Sluša se, piše, priča i igra,

  

   Časovi se vrte kao neka čigra.

 


   Uvek si u trku za novim znanjem,


   Nema želje za prekidanjem!   Dobra te škola mnogo nauči,


   Jer obrazovanje će sutra da odluči,


   koliko vrediš, koliko znaš,


   svi će da se dive tebi baš!


   U odličnoj školi Jolly Bear-u,


   počinješ da gradiš svoju karijeru!


 

 


   

    


   


     

           


       

 

 

 

 


 

 

 

škole stranih jezika

 

Jolly Bear, Beograd

Prote Mateje 52/20
Vračar

Tel: 011 344 6713
Mob: 063 522 857
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Jolly Bear, Novi Sad

Radnička 37/1
 

Tel: 021   6390 425
Mob: 063 7092 107
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

© JollyBear, 2012. Sva prava zadržana.