Jolly Phonics

1. Uvod

Jolly Phonics je multisenzorna metoda učenja čitanja i pisanja engleskog jezika. Uključuje čula vida, sluha i dodira. Svaki od prvobitnih 42 glasa se uči kroz priču, pesmu i pokret, a sve ovo pomaže deci da lakše zapamte glasove. Kroz glasove ih vode i njihovi nerazdvojni drugari lutke marionete Inky Mouse, Snake i Bee. Deca na ovaj način savladavaju osnove čitanja gde se postupno glasovi spajaju i dobijaju reči. Deca vrlo brzo otkriju tajnu kako pročitati i napisati neku reč oslanjajući se na poznavanje glasova u engleskom jeziku. Istovremeno deca uče kako su ti glasovi grafički predstavljeni, vežbaju pravilno držanje olovke, grafomotoriku i savladavaju veštine čitanja i pisanja.

5 osnovnih veština koje se uče kroz Jolly Phonics:

  1. Učenje glasova
  2. Učenje pisanja i oblikovanja slova
  3. Spajanje glasova u reči (blending)
  4. Glasovna analiza (prepoznavanje glasova)
  5. Nepravilne reči (Tricky words)

 

Jolly Grammar programi  se sastoje iz tri nivoa i nadovezuju se na poznavanje glasova naučenih  kroz Jolly Phonics. Postoje dva segmenta ovog programa-pravopis i gramatika. Oni se medjusobno preklapaju, ukrštaju i dopunjuju: interpunkcija, vokabular i gramatika (vrste reči, glaglolska vremena, interpunkcija, rečenica...). Deca uče da su pravopis i gramatika usko povezani u procesu opismenjavanja i da je veoma važno da se pri pisanju pravilno koriste i gramatička i pravopisna pravila.

 

2.   Udžbenici

Naši najmladji polaznici koriste  originalne udžbenike  Jolly learning-a, a u nastavi se koristi njihov celokupan materijal. Ovde predstavljamo samo neke udžbenike a za pregled celokupnog programa pogledajte Jolly Learning katalog.

 

3. Jolly Phonics u učionici

Kratke video zapise o Jolly Phonics metodi i primere iz prakse možete pogledati na sledećem linku: http://www.youtube.com/playlist?list=PL48DA70AF2CFCAF99&feature=mh_lolz

 

 

4.Istraživanja

Istraživanja su pokazala da deca koja se opismenjuju ovom metodom napreduju brže u svim oblastima, a da su po čitalackom uzrastu 2-3 godine ispred onih koji su obučavani metodom "cele reči" ( whole word approach) ili "pogledaj i reci "(look and say).

Mnogobrojne studije i naučna istraživanja o uspešnosti ove metode možete pronaći na sledećem linku http://jollylearning.co.uk/2011/03/24/research/ , a o iskustvima drugih pročitajte na http://jollylearning.co.uk/2011/03/16/case-studies/ .

 

5.Teacher Training i distribucija knjiga

Snežana Radović i Veselinka Avramov su zvanični Jolly Phonics mentori , kao i zvanični zastupnici Jolly Learning-a za region. Ukoliko ste zainteresovani da koristite ovu metodu u Vašoj nastavi budite slobodni da nas kontaktirate.

Programi

Oglasna tabla

* * * * * * * * * * * * *

   Jolly good fun at this school,


  Our teachers are very cool!


  Learn, listen and play,

     

  Lessons are awesome,


  You will love to stay!  Brilliant school makes you cool,


  Education makes you bright,


  Above the average, you'll be just right,

  


  Rich with knowledge, ready for a college!   *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *   U JOLLY BEAR školi se svako zabavi,


   dok brzo i lako uči na nastavi.

 

   Sluša se, piše, priča i igra,

  

   Časovi se vrte kao neka čigra.

 


   Uvek si u trku za novim znanjem,


   Nema želje za prekidanjem!   Dobra te škola mnogo nauči,


   Jer obrazovanje će sutra da odluči,


   koliko vrediš, koliko znaš,


   svi će da se dive tebi baš!


   U odličnoj školi Jolly Bear-u,


   počinješ da gradiš svoju karijeru!


 

 


   

    


   


     

           


       

 

 

 

 


 

 

 

škole stranih jezika

 

Jolly Bear, Beograd

Prote Mateje 52/20
Vračar

Tel: 011 344 6713
Mob: 063 522 857
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Jolly Bear, Novi Sad

Radnička 37/1
 

Tel: 021   6390 425
Mob: 063 7092 107
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

© JollyBear, 2012. Sva prava zadržana.